כל המאמרים להורים
סגרו את הסלולרי לפעמים וחזקו את הנוכחות שלכם
אי אפשר להתעלם מקיומם של סלולרים ועזרי טכנולוגיה נוספים בחיינו המודרניים. אי אפשר להתעלם מהמשיכה שלנו אליהם, ובחיים המקבילים שלנו כמבוגרים , איתם ועם ילדנו.
אז מה עושים כדי להיות הורים נוכחים ולא לתת לסלולרי ולטכנולוגיה להשתלט על חיי המשפחה?
סגרו את הסלולרי לפעמים חזקו את הנוכחות שלכם
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 25.02.2023
הכן את ילדך לחופש - מחשבות ועצות לקראת החופש הגדול
החופש הגדול מגיע...שמחה גדולה לילדים, אולי מעט פחות להורים.
מצד אחד - אין שיעורים, אין משימות, יש ירידה משמעותית בלחצים הקשורים לתפקוד בבית הספר.
מצד שני - יש שבירת שגרה וסדר יום, צריך להתרגל להרבה יותר זמן פנוי, לילדים שמשתעממים וצריך להעסיק אותם. העלויות הכספיות גדלות, החופש הוא תקופה יקרה לתקציב המשפחתי.
אני חושבת שהחופש הגדול הוא תקופה מיוחדת, שאם מתכוננים אליה נכון, אפשר להנות ממנה, ולעשות בה דברים שלא אפשריים במהלך שגרת הלימודים. אפשר להעשיר את הקשר עם הילדים, ולהנות תוך כדי.
במאמר שלפניכם אתייחס לכן לשני המרכיבים הללו: אחד, איך מתכננים ומתארגנים לחופש, והשני- איך מנצלים אותו לטובת הילדים והמשפחה
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 27.06.2023
הדרמה של ההורה המחונן - שחרור מכבלי ההורות המושלמת
בהמשך לספרה של אליס מילר 'הדרמה של הילד המחונן' המאמר שלפניכם עוסק 'בדרמה של ההורה המחונן'. ההורה המחונן מנסה להיות הורה מושלם לילדיו, לעמוד בציפיות החברה, ובציפיותיו מעצמו להצלחה. הוא מחנך את ילדיו 'כמו שצריך' ומצפה מהם להצליח כמותו. הדרמה של ההורה המחונן היא שהוא מתקשה להיות 'הורה אותנטי', לבטא את מלא הפוטנציאל ההורי שלו. הוא אמור להיות רק טוב ומוצלח, ולכן עליו להכחיש רגשות שליליים העולים בהורות כמו כעס, חרדה, דחיה, בושה, אשמה או אכזבה. ההורות מצטמצמת לדפוס נוקשה ובלתי מותאם להורים ו/או לילדים. במיוחד קשה להורים מחוננים לקבל קשיים של ילדיהם, שאינם ניתן לתיקון , כך לקויות למידה, טמפרמנט שונה משלהם, מאפייני גיל קשים. במאמר ניתן ללמוד על דרכים מגוונות היכולות לסייע להורים מחוננים להגמיש מעט את השיפוט והתפקוד שלהם. כך חיזוק המנטליזציה שלהם ושל הילדים, גישה של Grouth mind set (קרול דווק) , ביטוי הגריט האישי ( אנג'לה דקוורת קרול דווק), והורות בעידן VUCA, הורות מורכבת במציאות שהיא תנודתית, לא ברורה, ואמביוולנטית. בהנאה ביישום, חלי
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 30.03.2022
הורים מתגרשים - כיצד מספרים לילדים
המאמר מסביר ומציע טכניקות מעשיות כיצד להתמודד עם ילדים שעוברים גירושין. גם בשלב 'ההודעה' כשההורים מבשרים לילדים שהם נפרדים, וגם בשלב בניית יום יום של משפחה בגירושין, ההתמודדות עם השגרה החדשה. המאמר מציע הסברים לרגשות ההורים והילדים בתהליך הגירושין, וטכניקות דיאלוג והתמודדות כיצד להקטין למינימום את הנזק לילדים, ואולי אף לחזק את החוסן שלהם דרך ההתמודדות עם המשבר המשפחתי. המאמר מיועד, להורים, למחנכים, למטפלים, ולמגשרים העוזרים לילדים והורים במצבי גירושין
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 17.01.2022
אני כועס - משמע אתה לא קיים! דרכים לויסות רגשי
עדכון מודרני למשפטו של הפילוסוף הצרפתי רנה דקארט מהמאה ה 17: אני חושב משמע אתה קיים. טענת המאמר שההוויה המודרנית היא שהאדם מרוכז בעצמו, בכעסיו ברצונותיו, עלבונותיו וסערותיו הרגשיות ולכן אינו מסוגל לראות את הזולת כסוביקט נפרד ממנו. הסיבות לכך הן בעיקרן נוירולוגיות-קוגנטיביות מהמוח, וחלקן תרבותיות. המאמר מפרט את הסיבות בתוספת דוגמאות יומיומיות עם המלצות יישומיות לשיפור ההתיחסות הנעימה של כל אדם לעצמו אך גם לזולת.
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 25.09.2012
מושגים ותאוריות מובילות כיום בפסיכולוגיה האמריקאית
סיכמתי עבורכם מושגים מרכזיים מהתאוריות המובילות כיום בארצות הברית בתחום חקר ההצלחה ובריאות הנפש.
כך קרול דווק (grouth mind set) אדם גרנט (givers- takers- matchers) אנג'לה דקוורת' (grit) וויואק מארט'י (loneliness) ,מתמצית הרעיונות המוצגים לכם תוכלו להתרשם מהרעיונות המרכזיים של התאוריות, ומהתמיכה המחקרית בהם. תוכלו גם לצפות בהרצאות מוקלטות בכל נושא. בהמשך תוכלו להעמיק במה שיעניין אתכם. בהנאה ובהצלחה, חלי
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 06.12.2021
כשהילד מתפרץ - אל תשאלו 'למה' אלא 'מה אפשר לעשות'
כשילדים מתפרצים, הורים ומורים נוטים לשאול ולדבר יותר מידי... המאמר מסביר כיצד לפעול 'בנוהל חרום' במצבים של התפרצויות זעם, תסכול, עלבון, חרדה ולחץ של ילדים. כיצד להרגיע אותם תוך כדי השמת גבולות וסיום המשבר במינימום נזק לילד ולהורה. מדובר בתקשורת חיובית סוגטיבית, מהירה ויעילה לטובת כולם.
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 16.09.1016
מחשבות מתווכחות עם מחשבות- דיבור פנימי רציונלי לפי תאורית ה RET של אליס
סיכום הגישה הרציונלית- אמוטיבית של אליס. הסבר האמונות הלא רציונליות המעוררות בנו רגשות שליליים, והדרך לווסת רגשות אלו דרך התדיינות וויכוח עם המחשבות הלא רציונליות. ביסוס דיבור פנימי רציונלי העוזר לווסת את הרגשות
מאת: חלי ברק שטיין
לו הייתי רוטשילד - כסף ויחסים במשפחה
כסף, נושא מרכזי ומשפיע בחייו של כל אדם מילדות ועד בגרות. הטענה המרכזית במאמר היא שההתיחסות לכסף היא ברובה רגשית, ולא מספיק ענינית ובוגרת. תפקיד ההורים בכל גיל לחנך את ילדיהם בתחום הפיננסי, לתת להם ידע, ללמד אותם מיומנויות, ולעזור להם לגבש עצמאות כלכלית. בהמשך החיים ישנה המשימה של כתיבת הצוואה,שגם היא בעיקרה רגשית.
במאמר מתואר התהליך ההתפתחותי של יחסי ילדים והורים סביב נושא הכסף. מוצעות דילמות ודוגמאות רבות, וניתנות המלצות לתהליך החינוכי שיכול לקדם ילדים ומשפחות בהתמודדות יעילה בנושא הכסף.
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 30.03.2009
"אני לא אדם גס רוח!"- "מתי הסתכלת על עצמך לאחרונה במראה?!"
אנשים נוטים לשפוט ולהאשים אחרים שהם גסי כוח, מעצבנים . אנחנו לא רואים את עצמנו במראה, שהלא גם אנחנו פעמים רבות כאלו- לא מכבדים, קצרי רוח ומעליבים. במרוץ היומיום, בהשרדות הקיומית 'הפוסל במומו פוסל'. פעמים רבות אנו קוטלים אחרים בחולשתנו אנו. קשה לנו לעצור ולבחון את עצמנו ואת אחרים לעומק המורכבות של המצב. קשה לקיים תהליכי מנטליזציה- חשיבה של מניעים ותובנות שהיא זו שמאפשרת להפסיק את התוקפנות הפוגעת בכולם. במאמר אני מנתחת את התופעה ומציעה טכניקות להגביר את המודעות העצמית לחולשותינו האנושיות, ולדרך לקיים דיאלוג לגביהן . מאמר יישומי תמיד, ובמיוחד בחגים. שנה טובה!
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 12.09.2018
תקשורת חיובית סוגסטית- דיאלוג מומלץ למצבי קונפליקט
במאמר מתואר כיצד ניתן להשתמש בסוגסטיות וטכניקות נוספות של תקשורת חיובית, במצבי לחץ וקונפליקט בבית ובכתה.
המאמר משלב ידע תאורטי ודוגמאות מהשטח. מאפשר יישום מעשי להורים ואנשי חינוך. נכתב על ידי חלי ברקש שטיין, פסיכולוגית חינוכית מומחית
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 10.07.2013
שיחה קטנה SMALL TALK, שיחה בינונית וגדולה- איך לדבר ומתי?
המאמר מדבר על שלושה סוגי שיחות - קטנות , בינוניות וגדולות. לכל אחת מאפיינים, מטרות, וטכניקות שונות. שיחה קטנה ולא אישית, שיחה בינונית אישית, ושיחה גדולה שנוגעת לתכנים רגשיים פגיעים. המאמר ממליץ כיצד להבחין בין סוגי השיחות , ולדעת להשתמש בתבונה בכל סוג במקום המתאים. כך יוכל כל אדם להרחיב את יכולות הדיאלוג שלו.
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 15.04.2012
הדרך לרכוש ולשנות הרגלים
כולנו כבולים להרגלים. חלקם חיוביים וחלקם מציקים לנו, ובכל זאת קשה לנו להפטר מהם.
במאמר אסביר כיצד נרכשים הרגלים, וכיצד הם מפעילים אותנו באופן אוטומטי. בהמשך אתאר
כיצד אפשר לשנות הרגלים, כל פעם הרגל אחד- במאמץ, תוך מודעות ותרגול, עד שהרגל לא
רצוי יוחלף בהתנהגות מתחרה שהיא חיובית ורצויה לנו יותר. במאמר אתאר את לולאת ההרגל
כפי שמסביר אותה צ'רלס דוהיג )2013 )בספרו 'כוחו של הרגל', ואתיחס גם לגישת
המיינדפולנס המציעה גם היא טכניקות לשינוי הרגלים .
כל זאת במאמר מעשי ויישומי, שכל אחד מהקוראים יכול לקחת אותו לחייו, לשינוי הרגלים
קטנים וגדולים. לבחירתכם
מאת: חלי ברק שטיין
אל תהיה חכם אלא צודק
דרכים להשפיע ביעילות על הזולת!
אנשים בכלל והורים בפרט רוצים להשפיע על דעותיהם של מי שחשוב להם. אנו מנסים לשכנע
באמצעות טיעונים רציונליים ולא ממש מצליחים. ד"ר טלי שרוט
(2018(מסבירה בספרה "מה זה משנה? איך אנחנו מצליחים )ומתי אנחנו נכשלים( לשנות את
דעתם של אחרים" חלק מהסיבות לכך, ומעלה דרכים מבוססות מחקר לשכנוע יעיל. הצטרפתי
אליה והוספתי מנסיוני הקליני והחינוכי בעבודה עם הורים, ילדים ואנשי חינוך כדי להציג בפניכם
מאמר יישומי שישפר לכם את יכולת השכנוע שלכם . האם כבר הסתקרנתם והשתכנעתם
להמשיך לקרא? מקווה... יהיה לכם שווה ומעניין... חלי
מאת: חלי ברק שטיין
בפח הכוונות הטובות- לעזור לילדים עם קשיים במערכת החינוך
הורים ואנשי חינוך באים מכוונה טובה לעזור לילדים. ובכל זאת לעיתים העזרה לא יעילה בגלל שלא תוכננה היטב, או בגלל גורמים רגשיים (חרדה, תסכולים, מאבקי כוח) שמעכבים. במאמר אנסה להסביר את הגורמים, ואת דרכי ההתמודדות איתם
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 17.03.2007
How can we teach our children to be disciplined
Parents Ask
How can we teach our child to be disciplined?
Why doesn't he do as he's told? Why doesn't she recognize boundaries? What can we do to get them to listen without arguing?
Answering and advising on behalf of the children is sixteen-year-old Dan:
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 30.10.2013
בנימה אישית: לטפל בנפש כמו לנקות את הבית
לקראת נקיונות הפסח כתבתי מאמר על העקרונות הדומים בין נקיון הבית לבין הטיפןל בנפש, ובמערכות היחסים שלנו. כך למשל, אנחנו מנקים, מסדרים, מווסתים טמפרטורה, מעלים לבוידם- גם בבית וגם בנפש. בשני המקרים העבודה קשה, אך מתגמלת ומשפרת את איכות החיים. לקרא ולהנות!!!!
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 16.03.2010
בנימה אישית: מאחלת לנו טוב... כל אחד עם הטוב שלו
במאמר מוסבר כיצד ניתן לזהות מצבים בהם טוב לנו. כיצד ניתן להעצים ולהגביר את נוכחותם בחיינו. זאת בצד אילוצים ודרישות שיש בחיי כולנו, ורגישויות אישיות שמקשות באופן בלתי נמנע על כל אחד מאתנו להיות מרוצה ולהרגיש את הטוב.
המאמר משלב מחשבות ותובנות עם עצות מעשיות, מבוסס על התנסות אישית, מקצועית, על פי גישת המיינדפולנס והסומטיק אקספיריאנס.
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 26.09.2015
להמשיך להיות 'הורים טובים' כשהילדים מבוגרים- בשנות העשרים שלהם, ואילך...
הרצאה המתארת את הדילמות ודרכי ההתמודדות ביחסי הורים וילדיהם הבוגרים, משנות העשרים שלהם ואילך. מתבסס על הספר 'כשהילדים יוצאים מהבית- יחסי הורים ילדים מגיל 18 ועד כמה שצריכים'. הנושאים מגוונים ורלוונטיים , כך- איך לעדכן את ההורות, האם עדיין מפעילים סמכות, איך משפיעים על הילדים, מה לגבי כסף, בני זוג, ועוד.
מאת: חלי ברק שטיין
תאריך פרסום: 17.03.2007